Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 21:35 - Негри в зоопарковете на Европа
Автор: vladandrei Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6419 Коментари: 2 Гласове:
4



 image

Днес попаднах на тази статия из руското интернет пространство. Реших, че тя ще е интересна и на българската публика. Тук съм превел части от нея.

Едва през 1935-36 година в Европе са били ликвидирани последниете клетки с негри в зоопарковете – в Базел и Торино. До тогава белите охотно са ходили там да гледат на поробените черни хора (както и на индианци и ескимоси).

Още през XVI век негрите са били доставяни в Европа в качеството на екзотика, примерно както животните от новите открити земи – шимпанзе, лами или папагали. Но до XIX век чернокожите са живели основно към дворовете на богатите хора – неграмотното простолюдие не е могло да ги види даже и в книжлетата, разпространявани в онези времена.

Всичко се е променило с началото на модерна – когато значителна част от европейците не само са се научили да четат, но и са се еманципирали до такава степен, че са започнали да изискват такива утехи подобни на аристокрацията и буржоазията. Това желание на бялото простонародие е съвпаднало с повсеместните откривания на заоопаркове на територията на континента, т.е. примерно от 1880-те.

По това време зоопарковете са започнали да се пълнят с екзотични животни от колониите. В това число са попаднали и негрите, които тогавашната евгеника също причислявала към представителите на най- низката фауна.

Наистина е доста тежко на съвременните европейски борци за толерантност, равноправие и свободи да си признаят, че техните предци с удоволствие са правили пари въз основа на евгениката: по този начин последният негър е изчезнал от европейските зоопаркове- в Базел през 1935 г. и през 1936 г. в Торино. Но последната “временна експозиция” с участието на негри е била през 1958 в Брюксел, където белгийците са показвали “селце от Конго заедно с жителите му”.

image

(Зоопарк в Базел, 1930 год, в качеството на експозиция – сомалийци)

Оправдание за европейците може да послужи само това,че много бели реално до началото на ХХ век не са разбирали по какво негъра се отличава от маймуните. Известен е случай, когато Бисмарк е отишъл на посещение в Берлинския зоопарк, за да види негър, поставен в една клетка с горила. Бисмарк наистина е помолил човека, който се е грижил за зоопарка да му покаже кое от създанията в клетката е човек.

image

(Императорът на Германия Вилхелм II разглежда негри в зоопарка в Хамбург, 1909 год)

Към началото на ХХ век негри са били държани в зоопарковете на вече споменатите Базел и Берлин, Антверпен и Лондон, и даже в руската Варшава тези представители на човечеството са били поставени като забава за публиката. Известно е, че в лондонския зоопарк през 1902 году на клетката с негрите са гледали около 800 хиляди човека. В обще линии около 15 европейски града са показвали подобна атракция – негри в клетки.

image

Най- често надзирателите в зоопарковете са поставяли в клетки т.нар. “етнографски села” – когато в местата за животните са се поставяли няколко черни семейства. Те са били там в националните си дрехи и са водили тардиционен начин на живот – копали са с примитивни оръдия, плели са кошници, приготвяли са си храна в огнище.

По принцип, негрите не са живеели особено дълго в условията на европейска зима. Например, известно е,  че в зоопарка в Хамбург от 1908-ма до1912 година в плен са умрели 27 негъра.

image

image

Заради справедливостта, нужно е да се спомене, че в зоопарковете от онези времена са били поселявани не само негри, но и други примитивни народи- полинезийци и канадски инуити, индианци Суринама (известната изложба в холандския Амстердам през 1883 г.), идианци от Патагония (в Дрезден). А в Източна Прусия и през 20- те години на ХХ век са били държани прибалтийци, които са карани да играят “древни пруси” и да изпълняват техните ритуали пред зрителите.

Зоопаркът в Хамбург с негри и други цветнокожи.

image

image

image

И това в страни, които в днешно време просто са първенци по борбата с нарушаването на човешките права… Интересно, нали?

Изходен материал

 



Гласувай:
4



1. balkanec - От къде идва расизма
29.06.2011 23:21
Кой знае защо го приписват на нацистите, въпреки, че "западните демокрации" са много по-расистки и то традиционно.
Колониалните деморации тормозят и колят земи на няколко континента от векове, но кой знае защо прехвърлят греховете си върху германците. А Германия колонии не е имала. Напротив - Хитлер поддържа добри отношения с всички народи, онеправдани от Първата световна война - араби и др. - с много по-малко предрасъдъци.
В националсоциализма всъщност расовата теория е нещо второстепенно и на заден план. На всичко отгоре тя просто повтаря изводите на известните учени в антропологията от 19 и 20 в. Нищо повече. Това е социалистическо движение поначало.
"Неонацизма" е друго нещо - до крайност довеждат расистката идеология американските нацисти - Рокуел през 50те и след това измисленото в Англия движение на скинарите. Само че, те не внасят някаква идеология отвън - просто повтарят собствения си традиционен расизъм. Всъщност, ако основателите на нацизма се запознаят с идеологията им - едва ли биха я познали...
цитирай
2. toninabog - Поздрави!
02.01.2012 15:41
На много интересна статия си попаднал.Хубаво е,че я сподели тук.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930