Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 18:42 - 7 продукта, които хората незаслужено ненавиждат
Автор: vladandrei Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8622 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  

“За вкусовете никой не спори» – твърди средневековна схоластична мъдрост. Но когато дойде реч за храната, голяма част от хората започват да обожават дадени храни и да ненавиждат други. Тук са изредени 7 продукта, от които 90% от населението на Земята започва да им се гади.

image 

Черен дроб. Какво въобще знаем за черния дроб? Той филтрира кръвта. Голяма част от хората се напрягат от мисълта, че ще ядат вътрешен орган, който до скоро се е намирал в чието тяло. А животинското месо - мускулите, всички ядат с удоволствие (тук не говорим за вегитарианците). Впрочем, и на такъв продукт ще се намерят поклонници и несъмнени достоинства. Черния дроб съдържа огромно количество белтъци и витамина A, желязо и цинк. Само една порция дроб осигурява дневната и даже месячната норма от много витамини. А съдържащят се в него хепарин, регулира нормалното съсирване на кръвта.

Калорийност на говежди черен дроб – 100 ккал на 100 г.
image 

Синьо сирене. Този вид сирене обикновено се дели на вонящо и на много вонящо. Специфичният мирис се получава в резултата на работата на блогородната плесен. За да се случи това, преди съзряването на сирната маса, в нея се засяват спори, а след това с игли се пробиват въздушни канали.  Плесента започва да диша и да се развива в сиренето, придавайки на продукта аромат на стари чорапи. Впрочем, на вкус такъв продукт е доста вкусен. По отношение на полезността на този вид сирене, мадиците спорят и до днес. Ситуацията е двояка: от едне страна в сиренето присъстват всичките полезни свойства на млякото, само че увеличени несметно. А от друга страна – ние все пак ядем плесен, независимо, че е благородна. Влиянието й върху здравето на човека все още не е изучено до края. Смята се, че малко съдържание на плесен в синьото сирене е даже полезно за организма и се препоръчва да се ядат по 50 г. синьо сирене в ден.
Калорийност на най. аристократичното синьо сирене «рокфор» – 332 ккал на 100 г.

image

Патладжан. Защо някои хора така наневиждат патладжана, може само да се предполага. На вкус пресният патладжан е горчив. По време на приготвянето си синият домат (да, това другото име на тази ягода (да, правилно прочетохте- патладжанът е първи братовчед на ягодите)) губи своята текстура и бързо се превръща в неприятно на вид пюре.  Това негово качество го прави незаменим за консервната промишленост. Патладжаните са много полезни: съдържат огромно количество целулоза, соли на калция, калий, фосфор, желязо, каротин и голямо количество витамини от група В. Нужно е да се ядат патладжани при нарушения на обмяната на веществата и подагра, при запек и проблеми със стомаха

Калорийност на един патладжан – 25 ккал на 100 г.

image 

Сардины. Във воняща консерва обикновено намираме гъсто заселени хлъзгави трупове на малки рибки без перки и глави. Това са сардини. На вкус... много са си вкусни даже, ако са ни попаднали свежи рибки. Обикновена такава мазна рибка със силен "рибен" вкус. Те отлично вървят със сухи крекери, бодвате ги с вилицата, застопорявате ги между две крекерчета и... се оглеждате за бутилката с вино, която преди години купихте от винзавода. В сардините има много калций и витамин D, омега-3-мазни киселини и коензим Q10.

Калорийността на вонящата рибка – 168 ккал на 100 г.

image 

Брюкселско зеле. Своето име тези смешни зелени топчета са получили благодарение на Карл Линей, който за първи път научно е описал зелето и я е  нарекъл брюкселска в чест на белгийските градинари от Брюксел. Мини-зелето е известно със своята способност да повишава обема на флатуса (актът на газоиспускане или с прости думи - от него се пърди много). В случай,  че кочанът се превари (което обикновено се случва), то  вкусът му се описва с краткото «Отвратително». За това пък, ако се приготвят както трябва кочанчетата са отличен диетичен продкут за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, нарушения работата на подстомашната жлеза и при захарен диабет.

Калорийност на чудото на белгийските градинари – 30 ккал на 100 г.

image 
Варени яйца. Този популярен  в българската кухня продукт много хора не обичат . При това заслужено – варените яйца при почистване издават миризма на сероводород. Това се случва заради разлагането на цистеина - заменяща аминокисилината.  Между ддругото, яйцата във варен виде– един от най- полезните продукти, в това число и за отслабване.  Яйцето се усвоява от организма на 97% , а неговия белтък  притежва голяма ценност.  Добавете към това и много витамини и калций, както и способността да понижава апетита, ако ядете твърдосварено яйце на закуска - ето ви идеалния продукт за диетично хранене.

Калорийност на едно варено яйце – не по-малко от 80 ккал.

image 
Кориандр. Как, и кориандъра също ли? Нищо не е толкова елементарно, колкото звучи. Научно доказано е , че за хора с малки отклонения в гените ароматната тревичка има вкус на сапун. Историята на името на самото растенение сама по себе си е странна: Оксфордският речник твърди, че думата «кориандър» произхожда от гръцкото словосъчетание «аромат на постеля, пълна с дървеници». Кориандъра толкова го мразят, че в мрежата се срещат даже цели ресурси и блогове посветени на кориандрофобията.

Калорийността на «сапунената трева» е 25 ккал на 100 г.

 Би ми се искало да видя вашето мнение. Каква храна не обичате?

Източник



Гласувай:
2



1. alchemist - От черните дробове
09.11.2011 18:56
обичам най-много този от заек.
Старая се да избягвам консумацията на патладжан(най-вече пържен), но много обичам бюреци от патладжан, както и печен. Не съм вкусвал круши и пъпеши поне от 15 години.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930