Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 17:21 - Ретро вкусотийки
Автор: hrupki Категория: Рецепти   
Прочетен: 9929 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 11.02.2011 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези дни се поразтършувах за една книга и попаднах на едни стари,пожълтели тетдрадки,пълни с какви ли не рецепти.От вкусни десерти до изискани туршии. Впечатление ми направиха няколко десерта,душата ми се изпълни с прекрасни спомени от детството и как всяка неделя мама или баба ни приготвяха разни хубави нещица....ето и любимите ми вкусове:

Бискивитена торта
image
Продукти:

3 пакета обикновени бисквити

100–200 мл прясно мляко

50–100 г орехови ядки

 

 

за крема:

750 мл прясно мляко

200 г захар

2 яйца

2 с. л. брашно

1 ванилия

шоколад за декорация


Приготвяне:

Към млякото се прибавя захарта и се кипва.Брашното,яйцата и ванилията се разбиват и към тях се прибавя млякото.Бърката се непрекъснато докато се получи пухкав крем.В тавичка или форма за торта се нареждат бисквитите,като могат предварително да се натопят в студено мляко или мляко с какао за разнообразие.Върху бисквитите се излива част от крема.нарежда се друг ред /може да редувате бял-потопени в мляко бисквити кафяв-потопени в мляко с какао бисквити/.Това се повтаря до изчерпване на продуктите,като трябва да завършите с крем.оставя се малко да поизтине и се поръсва с настъргания шоколад и натрошените орехи.Така готовата торда се оставя да престои поне 12ч преди консумация.



Бисквитена торта ІІ

Продукти:

1 пак.обикновенни бисквити бели
1 пак.обикновенни бисквити какао
1 кисело мляко
1 малка заквасена сметана
1 малка сладкарска сметана
1ч.ч стафиди
1 банан
2 киви
2 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
шоколад

Приготвяне:

Бисквитите се потапят за кратко в млякото и се нареждат в съответната фолма.Разбива се течната сметана с миксер . Киселото мляко със заквасената сметана и захарта също се рабиват.Двете смеси се смесват с непрекъснато бъркане.Бискивитите се подреждата като се чупят на четири.Редят се шахматно.Завършва с крем и накрая се настъргва шоколад.

Негърче
image
продукти:

За блата:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кис.мляко
1 ч.л. сода
1 пак.ванилия
2-3 сл. какао
1 1/2 ч.ч брашно

Заливка:

1 масло
12 с.л. захар
6 с.л. какао
8-10 с.л. вода

Приготвяне на блата:

Яйцето и захарта се разбиват,прибавя се киселото мляко със содата,после олиото накрая брашното и какаото.Пече се в загрята фурна до придобиване на коричка.Готовия блат се реже на ромбчета и се залива със заливката.

Приготвяне на заливката:

В дълбок съд се разтапя маслото.Прибавя се захарта и какаото.Разрежда се с водата.

Негърче ІІ

Продукти:

1 ч.ч. кис.мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч брашно

Заливка:

6 с.л. захар
4 с.л. вода
2 с.л. како
2 с.л. масло

Приготвяне:

Както първият вид.

Руло с "мармелад"
image
7 с.л. пудра захар
7 с.л. брашно
3 яйца
1 бакпулвер
1 ванилия
1 мармелад / сладко по избор /

Приготвяне:

пудрата захар,брашното и яйцата,бакпулвера и ванилията се смесват и се бъркат до получаването на смес като кекс.Разтиласе в тавичка,върху пергаментова хартия намазана с олио.Пече се до слатисто.изважда се готовия блат и се поставя върху кърпа.намазва се с мармелада или сладкото и се вазива на руло.Поръсва се с пудра захар.

Торта с "целувки"
image
Продукти:

2 пакета бишкоти
8 бр. малки целувки
750 мл. прясно мляко
1 с.л. ром или коняк
2 яйца
9 с.л. пудра захар
200 гр. краве масло

1 с.л. какао
1/2 водно чаша счукани орехови ядки
50 гр. захаросани плодове

Приготвяне:

Млякото се кипва,оставя се да изстине,добавят се 3 с.л. захар и ром.В него за секунди се потапят бишкотите и се оставят в наклонен съд зада се изцедят.
С миксер се разбиват до побеляване омекналото масло и останалата захар.прибавят се яйцата и какото,като сместа се разбива,докато се получи бледокафяв крем.Половината бишкоти се нареждат в чиния за торта,намазват се с 1/3 от крема и се наръсва с половината от дребно нарязаните  захаросаните плодове и натрошените целувки.Разтила се още 1/3 от крема и се наръсват останалите захаросани плодове и натрошени целувки.Отгоре се нарежда пласт от бишкоти и цялата торта се намазва отгоре и страни с крем.За да стане по-ефектна,отстрани към крема се прибавят изправени бишкоти.Отгоре може да се украси с шприц с бял крем и сладко от череши.Така приготвената торта се оставя да престои няколко часа в хладилник.



А вие сетихтели се за любимите си вкусове от детството?
С нетърпение очаквам да ги споделите и да похомнем заедно.





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. abanos - Хареса ми ...
11.02.2011 17:37
Откога търся рецепти за десерти!Благодаря много!
цитирай
2. hrupki - За нищо.
11.02.2011 17:51
Пак заповядай!
цитирай
3. janabel - Ретро вкусотий
11.02.2011 18:50
Много ми харесоха вашите вкусотий . Някои са познати, но други не и ме радва това, че е възможно да се спести захарта . Но правили ли сте скоро с съвремените бисквити нещо ? Пишете с какви бисквити работите ?
цитирай
4. hrupki - за бисквитите
11.02.2011 21:00
У дома най се предпочита бисквитената торта.Дори понякога за по-бързо я правя с кремче на др.Йоткер / практично е /.Използвам бисквити "Закуска","Еверест" / но те са с дупчица и трябва да се нотрошат и ствава мноого сложно /.Изнамерих още интересни неща и скоро ще ги публикувам.а ако вие се сетите за нещо,споделете.
цитирай
5. makont - Наистина вкусно,
15.02.2011 16:21
ще опитам, благодаря!
цитирай
6. анонимен - Като си намерите старите тетрадки с ...
28.02.2012 00:02
Като си намерите старите тетрадки с рецепти,не си ли ги приготвяте и да си ги снимате сами,а е по-лесно да използвате чужди,крадени снимки?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hrupki
Категория: Рецепти
Прочетен: 140463
Постинги: 16
Коментари: 97
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930