Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2010 22:03 - “1984”* през 2010 г.
Автор: vladandrei Категория: Технологии   
Прочетен: 1638 Коментари: 0 Гласове:
1



*Става дума за романа на Джордж Оруел “1984”.

Най- мрачните картини от бъдещето, описани от писатели фантасти, се реализират буквално пред нашия поглед. Властите в един мексикански град имат намерението да го направят най- безопасния в света – чрез тотално следене на всички негови жители с помощта на скенери на ретината.

 image

Главните «антигерои» на тази антиутопия – това са не само общинските власти, но и компанията Global Rainmakers Inc. (GRI), която специализира в разработката на биометрични технологии. Гордостта на фирмата е система за сканиране на очната ретина, «най- безопасната в света», както утвърждава пресслужбата на компанията. Именно тази система ще бъде установена в Леоне – град, между другото, съвсем не толкова малък, населението му се приближава към 1,5 млн. жители (пълното му название е Леон-де-лос-Алдама).

«В бъдещето, влизате ли у дома си, отваряте ли вратата на своята кола, появявате ли се на работа или получавате изписана от доктор рецепта – при всяко действие вие ще бъдете идентифицирани с помощта на такава уникална част от вас, като ретината, — уверен е един от ръководителите на GRI Джеф Картър (Jeff Carter), — Вече след 10 години всеки човек, всяко място и всеки обект на планетата ще бъде свързан със съответстваща “база на ретини”». Леон за тези хора е едва първата крачка, демонстрация на властта, така да се каже.
Но за начало в града ще е необходимо да се създаде собствена база данни с информация за ретината на неговите обитатели. Престъпниците няма да бъдат питани – сканирането им ще се осъществява след арестуването им, паралелно със свалянето на отпечатъци от пръстите им. А послушните пред лицето на закона граждани ще могат да направят това по желание.

 image

По мнението на инициаторите на този удивителен проект, желаещите няма да са малко, тъй като участието в системата ще допринесе доста удобства. Няма да има нужда да се носят със себе си пари в брой, карти за транспорта или кредитни такива: системите, четящи информация от ретината, ще бъдат разположени навсякъде и ще позволяват да се ползват директно всички блага. И, естествено, те ще позволят на полицията най- детайлно да се проследява движението на интересуващите я лица.
«Грабежът, в резултат на който гражданите всяка година губят в порядъка на 50 млрд долара, ще престане да съществува като факт, — добавя Картър. – Ако вие сте били по- рано обвинени в престъпление, системата автоматично ще ви “показва” на охраната на местата, които посещавате. Например, ако са ви уловили по време на кражба в супермаркет, следващия път вие просто няма да можете да влезете в магазина без системата да привлече към вас вниманието на охраната му. А за някои особено опасни личности ще стане невъзможно да се качат на борда на самолет».

 image

На въпрос за възможността да се измами апаратурата с помощта на “извадено око”, както стана в известния филм “Специален доклад”, разработчиците уверено отговарят – “твърдо не”.

Скенерите от фирма GRI вече се доставят в Леон, в последствие ще започне дългия процес на техния монтаж на възлови места – дълъг, но удивително скъп: първия етап от внедряването на системата ще струва на общината над 5 млн долара. Вторият етап, който ще се разпредели на близките 3 години, ще позволи да се обхванат градските търговски предприятия, обществения транспорт, медицинските учреждения, банки и т.н.

За различните места, с различна интензивност на работа и различни задачи GRI доставя различни скенери, от големите инсталации Hbox, способни за минута да сканират ретината на 50-тина човека, в движение, до неголемите EyeSwipe и даже EyeSwipe Mini, способни да свалят данните на 15-30 човека в минута.

Картър е уверен, че е много вероятно мирните граждани с охота да се присъединят към проекта и да преминат доброволно през процеса на сканиране, за да се внесат данните за техните ретини в единната база данни. А в отговор на напомнянето за антиутопичността на проекта като цяло, той само вдига рамене – нашият живот и без това активно се проследява и от банки, и от интернет-компании, и от мобилни оператори: «Ние не правим нещо принципно различно от тези неща – просто създаваме система, която ще бъда полезна на всекиго».

В бъдеще, уверен е той, системата за наблюдение ще стане още по- незаменима. Така, тя ще може постоянно да проследява шофьорите на автомобили не само заради правонарушения, но и не твърде дълго ли те са зад волана и са ли опасно уморени – не трябва ли да си отпочинат.
И, разбира се, особено полезна тя ще стане в сферата на рекламата и маркетинга. Системата ще позволи да се проследява поведението и емоционалното състояние на целевата аудитория, нейните намерения – например, оценявайки, колко конкретно човека, обърнали внимание на билборда, са привлечени от неговата картинка. «Вие ще можете да проследявате движението на човек от търсенето на нужната стока в Google до влизането му в нужния магазин в търговския център – целия маркетингов цикъл», — твърди Картър.

И все пак това е антиутопия.

 


Тагове:   контрол,   бъдеще,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930