Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 18:34 - Малкоизвестни факти от живота на Леонардо да Винчи
Автор: vladandrei Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10930 Коментари: 1 Гласове:
2



1.  Леонардо се е родил в семейството на богатия нотариус и земевладелец Пиеро да Винчи, неговата майка Катерина била обикновена селянка. Той е получил не лошо домашно образование, но са му липсвали систематичните занятия по гръцки език и латински.  
2. Той виртуозно е свирил на лира. Когато в съда в Милано се разглеждало дело на Леонардо, той е фигурирал там именно като музикант, а не като художник или изобретател. 
3. Има основания да се смята, че Леонардо е бил хомосексуалист. Когато художникът се е учил в ателието на Верокио, са го обвинили в домогване над момчето, което му е позирало за неговите картини. Съдът го оправдал. 
4. По една от теориите, Мона Лиза се е усмихвала заради осъзнаването на своята тайна за всички бременност. 
5. По друга версия, Джокондата са я развличали музиканти и клоуни по времето, когато тя е позирала на художника. 
6. Съществува още една теория, съгласно която, "Мона Лиза" — това е автопортрет на Леонардо. 
7. Леонардо, явно, не е оставил нито едни автопортрет, който би могъл еднозначно да му бъде преписан. Учените се усъмнили в това, че знаменития автопортрет рисуван със сангин на Леонардо (традиционно се датира 1512-1515 г.), изобразяващ го стар, се явява такъв. Счита се, че е възможно, това да е само етюд на главата на апостол за "Тайната вечеря". Съмнения в т14. Не толкова отдавна Лувърът е похарчил $5,5 млн., за да премести знаменития шедьовър на художника "Джоконда" от общата зала в специално оборудван за нея. За "Джокондата" са отделили две трети от Господарската зала, заемаща обща площ от 840 квадратни метра. Грамадното помещение са преустроили като галерия, на чиято отдалечена стена сега виси знаменитото творение на Леонардо. Преустройството, което се е осъществила по проекта на перуанския архитект Лорензо Пикераса, е продължила около четири години. ова, че рисунката е автопортрет на художника, са се изказвали още в XIX век, като последен от съмняващите се е един от най- големите специалисти по творчеството на Леонардо - професор Пиетро Марани. 
8. Учени от Амстердамския университет и специалисти от САЩ, изучавайки загадъчната усмивка на Джокондата с помощта на нова компютърна програма са разгадали нейния състав: по техни данни, тя съдържа 83% щастие, 9% пренебрежение, 6% страх и 2% злост. 
9. Бил Гейтс през 1994 г. е купил Codex Leicester — сборник със събрани работи на Леонардо да Винчи за 30 млн. $ От 2003 г. сборникът се показва в Музея на Изкуствата в Сиатъл. 
10. Леонардо е обичал водата: той е разработил инструкции за подводни потапяния, изобретил и описал прибор за подводно потапяне, дихателен апарат за подводно плуване. Всичките изобретения на Леонардо са в основата на съвременното подводно снаряжение. 
11. Леонардо за първи път обяснил, защо небето е синьо. В книгата си "За живописта" той е написал: "Синевата на небето се получава заради по- дебело осветените частици въздух, които се намират между Земята и намиращата се над тях чернота. 
12. Наблюденията на луната във фазата на растящата луна са довели Леонардо до едно от важните научни открития — изследователят е установил, че слънчевата светлина се отразява от Земята и се връща към Луната под формата на вторично осветяване. 
13. Леонардо е бил амбидекстър — еднакво добре е използвал и двете си ръце. Той е страдал от дислексия (нарушени на способността за четене) — този недъг, наречен "словесна слепота", свързват с понижената активност на мозъка в определена зона на лявото полукълбо. Както е известно, Леонардо е писал огледално.
14. Не толкова отдавна Лувърът е похарчил $5,5 млн., за да премести знаменития шедьовър на художника "Джоконда" от общата зала в специално оборудван за нея. За "Джокондата" са отделили две трети от Господарската зала, заемаща обща площ от 840 квадратни метра. Грамадното помещение са преустроили като галерия, на чиято отдалечена стена сега виси знаменитото творение на Леонардо. Преустройството, което се е осъществила по проекта на перуанския архитект Лорензо Пикераса, е продължила около четири години. 
15. В август 2003 г. платното на великия Леонардо да Винчи на стойност $50 млн. "Мадона с вретено" е било похитено от замъка Друмланриг в Шотландия. Шедьовърът изчезнал от дома на един от най- богатите земевладелци в Шотландия, херцога на Буккльо. ФБР през ноември миналата година е публикувало списък с 10- те най- гръмки престъпления в сферата на изкуството, в числото на които е била и тази кражба. 
16. Леонардо ни е оставил проекти на подводница, на въздушен винта (прототип на хеликоптер), на танка, на тъкачен стан, на лагер и летящи машини. 
17. През декември 2000 г. британският парашутист Адриан Николас, в Южна Африка, се е спуснал от височина 3 000 метра от балон с парашут, направен по ескиза на Леонардо да Винчи. За този факт пише сайтът Discover. 
18. Леонардо първи от живописците е започнал да разчленява трупове, за да разбере разположението и строежа на мускулите. 
19. Голям любител на игрите с думи, Леонардо е оставил в Codex Arundel дълъг списък със синоними за обозначаване на мъжкия полов орган. 
20. Занимавайки се със строителство на канали, Леонардо да Винчи е направил наблюдение, което по- късно се е запазило в геологията под негово име в качеството на теоретичния принцип за разпознаване на времето на образуване на земните слоеве. Той достигнал до извода, че Земята е по – стара, отколкото се описва в Библията.



Гласувай:
2



1. анонимен - Всичко ново е добре забравено старо...
22.09.2010 19:34
1982г. - 12 сериен документален филм за живота и творчеството на Леонардо да Винчи и всичко гореизложено (освен т.9; 14; 15; 17) беше изложено, дискутирано и обосновано в този филм, наред с още много факти. Предполагам, че за децата това са неизвестни факти и ще им е интересно.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930